Rett i lomma

6-9 mars 2014, Sylling

9 av ungdommene i Røyken Teatergruppe setter opp farsen Rett i Lomma av Michael Cooney.
Regi: Rine Rud

Stykket handler om Erik Bruun, som melker trygdesystemet ved å dikte opp en haug med leieboere som har den ene trygdeberettigede skavanken verre enn den andre. Brun fikk nemlig sparken i jobben på e-verket to år tidligere.

Hans kone Linda vet ingenting om lureriet. Men så en dag, da trygdeinspektør Fylking brått banker på døra for å sjekke forholdene, starter en enorm og stadig mer komplisert prosess for å dekke over svindelen.

Stykket ble spilt på Chateau Neuf i 1995 og 1996. Det er senere sendt på NRK flere ganger.

Farse to

Det er andre gang teatergruppen setter opp en farse. Den første, «Den spanske flue» ble en stor suksess, og ungdommene har vært lystne på å gjenta den.

De har selv i samarbeid med instruktøren valgt ut stykket.

Skuespillerne har i tidligere oppsetninger, spilt mange dyr, eller gitte rollefigurer.

– Det å få spille i farse, gjør at de må hente fram skuespilleren i seg, og jobbe med typen menneske de skal spille, sier produsent Rine Rud i Røyken Teatergruppe.

Ungdommene har selv utviklet rollene og tolker dem.

– Det byr ofte på noen utfordringer, side farser har voksne rollemodeller. Noen av temaene farsene omhandler, har ikke ungdommene opplevd selv, sier Rud.

Avskjed

For flere av ungdommene er dette «avskjedsforestillingen».

– De fleste har vært med i mange år, og noen helt fra teatergruppenes start. De skal videre på skoler, eller velger å gå andre veier. To av ungdommene velger å fortsette i samme bane, og blir med videre i andre teatergrupper, sier hun.

– Vi kan love dere en fantastisk morsom opplevelse som passer for både ungdom og voksne, sier hun, og håper på en ny publikumssuksess for ungdommene i «Rett i lomma».

Samarbeidspartnere